Er zijn nog 4 dames op zoek naar een baasje!!

Het kan soms eens gebeuren dat we veel nestjes tegelijk hebben, maar soms kan het ook zijn dat we weken/maanden geen rittens hebben...

Doordat wij streng selecteren welke dames er fokgeschikt zijn, kan het ook zijn dat nestjes wegvallen of er een tijdlang geen nestjes zijn...

 

Wij zijn afhankelijk van Moeder Natuur, en als zij beslist dat er geen rittens komen, dan kunnen wij daar niets aan veranderen.

Wanneer onze dametjes gedekt worden, duurt het ongeveer 22 dagen vooraleer zij gaat bevallen.

 

Wanneer de rittens 8 weken oud zijn kunnen ze vertrekken naar hun nieuwe baasjes! De rittens vertrekken enkel per 2 en met een gewicht van minstens 100 gram!!

 

Onze moedertjes logeren in de woonkamer tijdens hun zwangerschap en tot wanneer de rittens oud genoeg zijn om te verhuizen. Dit maakt dat we er heel veel mee bezig kunnen zijn, en dat ze veel huishoudelijke geluiden gewoon zijn.

 

Onze rittens worden dagelijks in de hand genomen. Dat maakt dat, wanneer ze verhuizen, ze enorm tam zijn.

Doordat onze moedertjes tam zijn, laten ze ons ook toe om de rittens vanaf dag 1 uit te halen. Natuurlijk doen we dat de eerste dagen niet te veel, want pasgeboren rittens onderkoelen heel snel... De eerste week halen we ze af en toe eens uit, maar niet heel veel en zeker niet langer dan 5 minuten.

 

Wanneer ze een weekje oud zijn worden ze dagelijks iets langer uitgehaald... Ze hebben dan al wat dons en raken al niet zo snel meer onderkoeld.

Op deze manier kunnen de rittens alvast wennen aan onze stem en aan andere geluiden zoals de tv, de stofzuiger,...

Wanneer de rittens 2 weekjes oud zijn, gaan ze de oogjes openen... Vanaf dan zijn het "echte" ratjes die enkel nog moeten groeien. Vanaf dit moment word ik altijd verliefd op die schattige kraaloogjes.

Ze gaan nu ook de duna gaan verkennen en de moedertjes zijn geen 2 minuten meer op hun gemak... Telkens gaan ze proberen om hun rittens in het nest te houden, maar tevergeefs.

Na een paar dagen geven ze dat dan ook op.

Rond deze periode gaan ze ook zelfstandig gaan eten en proberen alles te eten wat hun moeder eet...

Wij gaan in deze periode ook van start met de socialisatie van andere huisdieren...

De ratjes wonen hier namelijk niet alleen en we hebben ook nog honden en poezen... Aangezien wij onze honden en poezen kunnen vertrouwen, durven we het ook aan om de kleintjes hiermee te socialiseren. Let wel, dit gebeurt altijd onder toezicht!!!

Wanneer de kleintjes goed rondhuppelen in de duna, verhuizen ze naar de speel- & klimkooi.

Dit is een aluminium kooi waar allerlei speeltjes in hangen om de kleintjes hun ontwikkeling optimaal te maken... Ook hangen er verschillende valmatten, om de kleintjes op te vangen tijdens een eventuele val. De rittenkooi staat gewoon in de huiskamer, zodat de rittens alles van geluiden gewoon zijn voor ze verhuizen. 's Avonds mogen ze dan vaak gewoon loslopen op de bank en krijgen ze de tijd om te knuffelen en te rennen.

 

Kleine rittens worden groot en aan 4,5 weken worden ze gescheiden op geslacht... Ratjes zijn namelijk al vruchtbaar vanaf 5 weken en om het risico te vermijden scheiden wij ze op 4,5 weken. (Je weet maar nooit dat er een vroege vogel tussen zit...)

Ze gaan dan elk hun eigen ingerichte klimkooi in en wachten dan nog 3,5 weken geduldig op hun nieuwe baasje...

 

Contact:

Rattery Babs Paradise

Ann-Sofie De Pessemier
Avelgem (België)
+32(0)493/54.08.51

Wordt lid van onze facebookgroep en volg alle nieuwtjes online!
https://www.facebook.com/groups/Ratterybabsparadise