Werking en doelstellingen

Zoals elke bewuste fokker, proberen ook wij om ons steentje bij te dragen om de gezondheid van de tamme rat te verbeteren. Op deze pagina vindt u onze manier van werken terug en proberen we duidelijk te maken welke doelstellingen we willen behalen bij het fokken van deze prachtige dieren.

 

Hoe gaan wij te werk en wat willen we graag bereiken?

Als eerste is het belangrijk dat iedereen weet dat onze ratjes in de eerste plaats onze huisdieren zijn. De ratjes die bij ons wonen, zijn hier omdat wij ze leuk vinden en verliefd geworden zijn op hun lieve kopje en hun geweldige karakter. Omdat we in de loop der jaren een eigen visie ontwikkeld hebben over wat voor ons de perfecte rat is, proberen we met het fokken daar steeds naartoe te werken. We fokken dus in de eerste plaats voor onszelf, omdat we heel graag deze ratjes in ons leven willen houden.

 

Wanneer we beslissen om met een ratje te fokken, dan is het eerste waar we op letten hun gezondheid. Ratjes die vaak ziek zijn, gevoelige luchtwegen hebben, vaak abcessen krijgen,... zullen hier dan ook niet ingezet worden. Deze ratjes blijven dan gewoon als huisdier bij ons wonen. Onder de noemer gezondheid houden wij niet enkel rekening met de gezondheid van het betreffende ratje, maar ook de gezondheid van de ouders, broers, zussen, nonkels, tantes en alles wat we verder nog kunnen terug vinden in de stamboom. We vinden het om die reden ook belangrijk om verder contact te hebben met de nieuwe baasjes van onze rittens. Door het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over de afstammelingen van een bepaalde lijn, kunnen we gericht gaan kijken naar welke gezondheidsproblemen er vaak opduiken en hoe we die kunnen verbeteren. Want dat is onze grootste doelstelling als fokker, het verbeteren van de gezondheid van onze liefdevolle schatten.

 

Wanneer een ratje gezond is, bekijken we de bouw van het ratje. Want we zijn er ook van overtuigd dat een goede bouw bijdraagt aan de gezondheid van het ratje. Ratjes die klein zijn, heel weinig wegen of een heel spits kopje hebben zullen vaker gezondheidsproblemen krijgen, dan ratjes die mooi groot zijn met een gezond gewicht. Aangezien ratten vaak last hebben van de luchtwegen, opteren wij ook voor ratjes met een breed kopje. Bij smalle kopjes zullen vaak de luchtwegen wat vernauwd zijn waardoor ze bij ziekte het veel sneller benauwd zullen hebben dan ratjes met een mooi gebouwd kopje. Omdat we ook graag de mening horen van andere mensen, laten we onze ratjes ook vaak keuren door de daarvoor opgeleide keurmeesters. We vinden het heel heel belangrijk om ook deze meningen te krijgen van buitenaf en op die manier ook te kunnen werken aan een betere bouw en daarbij horend een betere gezondheid.

 

Naast gezondheid en bouw kijken we uiteraard ook naar een bepaald karakter. Zoals eerder vermeld, hebben wij ondertussen onze eigen visie over het perfecte karakter van een tamme rat. Wij houden van open ratjes, die heel graag aandacht opeisen en ook allerlei acrobatentoeren zullen uithalen om ook maar deze aandacht te krijgen. Ratjes die lief zijn in de omgang naar elkaar, maar ook hun kaas niet van het brood laten stelen. Ratjes met zelfvertrouwen (en toegegeven soms ook een beetje teveel zelfvertrouwen), ratjes die heel erg baasgericht zijn, super graag komen knuffelen, maar daarnaast ook geen schrik hebben van vreemde mensen en deze ook zullen begroeten. Dit is het karakter waar wij naar streven en waarvan we het liefst hele kooien vol hebben. Dit wil niet zeggen dat wij nooit ratjes zullen hebben die meer timide en soms wat onzeker zijn, ratjes die liever geen vreemde mensen benaderen of die altijd alle vreemde ratjes met open pootjes zullen ontvangen. Soms pakt een karakter niet uit zoals we het gehoopt hadden.

 

Omdat we niet alle kleuren door elkaar willen gooien en niet willen bijdragen aan het ontstaan van zweefkleuren, proberen we zoveel mogelijk binnen een kleurslag te werken. Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat wij geen Argente zullen kruisen met Russisch Blauw. Dit omdat dit niets bijdraagt aan het kleurbehoud van onze tamme ratten. Als laatste kijken we dus ook naar de kleur en hoe we kunnen zorgen dat de kleur mooi blijft zoals hij hoort te zijn. 

Wij werken voornamelijk binnen 4 lijnen: 

  • Zwart & Russisch Blauw lijn:

Dit is onze oudste en stiekem ook meest favoriete lijn. Deze lijn bestaat sinds het begin van onze rattery. Maar nog steeds proberen wij de gezondheid te verbeteren. Blauwe ratjes staan er om gekend dat ze vaak problemen hebben met oververhitting tijdens warme periodes en heel vaak ook problemen hebben met hun bloedstolling bij wonden. We proberen ons steentje bij te dragen om deze ratjes eerst en vooral minder gevoelig te maken voor de warme periodes. Omdat dames sneller moeten gedekt worden en de kans dat ze een warme zomer meemaken daardoor kleiner is, zullen we vooral bij de mannen  een zomer af wachten vooraleer wij hen laten dekken. Ondanks dat onze zomers vaak niet heel warm zijn, merken we wel verschil welke ratjes beter met de hoge temperaturen overweg kunnen en welke niet. We zullen dan ook altijd vermijden dat 2 hittegevoelige ratjes met elkaar gekruist worden. Ratten met bloedstollingsproblemen zullen bij ons niet ingezet worden vanwege het hoge risico op overlijden. Onze lijn is vrij stabiel, vooral de dames in deze lijn behalen hoge leeftijden en blijven heel vaak gespaard van melkkliertumoren. Qua karakter zijn het ratjes waarvan we liefst hele kooien vol hebben. Qua kleuren verwachten we binnen deze lijn hoofdzakelijk Zwart en Russisch Blauw, met kans op Mink en Russisch Dove. Deze lijn proberen we zo effen mogelijk te houden met gewone oren en een gladde vacht.

  • Agouti & Argente lijn:

Agouti en Argente zijn altijd al 2 van mijn favoriete kleuren geweest. Het was dan ook vanzelfsprekend om deze lijn op te zetten. We zijn met deze lijn gestart in 2011, helaas hebben we in 2011 moeten beslissen om een deel van deze lijn stop te zetten. Na het frequent voorkomen van tumoren bij dames en een van de mannen die vroegtijdig overleed aan epilepsie hebben we beslist om niet meer verder te fokken met die lijn. Via voorouders hebben we wel nog enkele nakomelingen in de rattery van voor de problemen de kop op staken. We hopen deze terug te kunnen verwerken in onze huidige Argente-lijn. De lijn waar we momenteel mee werken stamt af van een wilde rat, maar ondertussen zijn we vele generaties verder en is daar nog weinig van te merken. De ratjes uit deze lijn hebben wel duidelijk alfapotentie en willen dan ook heel graag leider van de groep zijn, naar mensen toe hebben ze dan weer een grote "will to please" en zullen alles doen om aandacht te krijgen van hun baasje. We blijven werken aan de lijn om ook hun karakter naar vreemde ratten zachtaardiger te maken en natuurlijk de gezondheid hoog te houden. Qua leeftijd worden de ratjes uit deze lijnen gemiddeld 2 jaar en dan zijn ze vaak ook wel hoogbejaard. We willen proberen om de leeftijdsverwachting van deze lijn te verhogen door middel van het inkruisen van ratjes waarvan gekend is dat ze wel een hoge leeftijd behalen. De kleuren die voorkomen in deze lijn zijn Agouti en Argente met kleine kans op Platinum en Cinnamon/Mink. Ook bij deze lijn proberen we zo weinig mogelijk tekening te hebben en ratjes met gewone oren. Qua vacht zullen de ratten voornamelijk gladhaar worden, maar zullen we ook proberen om terug goede rexvachten te krijgen.

  • Bluepoint Siamees & Blauw Burmees lijn:

Deze lijn heeft heel lang op een laag pitje gestaan, sinds 2015 hebben we beslist om heel langzaam de lijn weer op te pakken en op zoek te gaan naar de juiste ratten om de lijn te versterken. Onze oorspronkelijke Burmees/Siamees is helaas niet de meest sterke lijn. We merken dat de meeste ratjes vrij zwak zijn op hun luchtwegen en dan ook vaak de eerste zijn die niezen of ziek worden tijdens een virus. We zijn dus hard aan het werk om dit te verbeteren. Door met andere fokkers samen te werken waarvan gekend is dat de ratjes een veel betere weerstand hebben hopen we de luchtwegen te versterken van de ratjes uit onze lijn. Wij proberen met elke generatie weer de beste partner te vinden voor onze lijn, waardoor we weer een stapje dichter bij ons doel komen. Qua bouw zijn het vrij kleine ratjes en trage groeiers, dus proberen we tegelijk ook om de bouw robuuster te maken, waarbij we ook overtuigd zijn dat dit ten goede zal komen voor hun gezondheid. Bij deze lijn verwachten we voornamelijk de kleuren Bluepoint Siamees, Blauw Burmees, Sealpoint Siamees en Burmees, gewoonoor en kleine kans op dumbo, zowel roodoog als zwartoog en een gladde vacht.  

  • Bont & Bles lijn:

Onze Bont & Bles lijn is afkomstig van onze eerste fokratjes. Oorspronkelijk was het niet het doel om bonte ratjes te fokken, tot er in een nestje plots hele gekke vlekken tevoorschijn kwamen. En toen werd ik verliefd. Bont en Bles zijn helaas niet de meest makkelijke tekeningen om te fokken omdat deze tekeningen heel vaak vallen onder de zogenaamde "High White factor". Ratjes die onder deze factor vallen, lopen meer kans op de erfelijke darmziekte Megacolon (Klik hier voor meer informatie). Daarom is het heel belangrijk dat er zorgvuldig om gegaan wordt met deze tekeningen. Onze lijn bestaat sinds 2011 en we hebben gelukkig nog nooit te maken gekregen met de vreselijke darmziekte. We proberen dan ook altijd om een "High White" ratje met een effen of berken ratje te kruisen. Op deze lijn proberen we ook vaak een verantwoorde lijnteelt uit te voeren om zo te kunnen blijven verzekeren dat onze Bont/Bles lijn megacolonvrij is. We zullen dan ook altijd zorgvuldig blijven zoeken naar de ideale ratjes om deze lijn te kunnen verder zetten. Qua bouw vind ik deze ratjes geweldig, grote forse ratten met mooi gevormde hoofdjes, mooie bolle oogjes en daarnaast nog een super lief karakter. Deze bouw zullen we ten allen tijde proberen te behouden en daarnaast proberen om hun luchtwegen nog te versterken, want ook hier zijn sommige ratjes vrij gevoelig voor verkoudheden. Deze lijn bestaat voornamelijk uit Zwart, Russisch Blauw, Mink, Russisch Dove en alle Agouti varianten. Zowel dumbo als gewoonoor komt voor in deze lijn, met natuurlijk de meest gekke vlekken of de mooiste blesjes.

 

 

Voorwaarden voor onze fokgeschikte ratjes.

Onze eisen voor onze fokdames zijn:

  1. Onze dames zijn tussen de 5 en 9 maanden oud bij de dekking.
  2. Wij streven naar een minimumgewicht van 300 gram bij dekking. Wanneer een dame iets kleiner uit valt dan zullen wij haar nooit laten dekken als ze minder dan 250 gram weegt.
  3. Onze dames moeten lief zijn qua karakter. Met dominante of bange dames wordt niet gefokt.
  4. Onze dames moeten gezond zijn bij dekking. Hiermee bedoelen we dat we niet fokken met dames die bijvoorbeeld al regelmatig verkouden waren voor het moment van dekking. Wij willen gezonde lijnen fokken en dat kan enkel en alleen als ook de ouderdieren gezond zijn gedurende hun leven.
  5. Onze dames hebben vrijwel altijd een stamboom, enkel bij heel hoge uitzondering zal een dame zonder stamboom ingezet worden. Indien dames geen stamboom hebben, dan wordt dit altijd meegedeeld op hun pagina.

Onze eisen voor onze fokmannen zijn:

  1. Onze mannen zijn minstens 1 jaar oud. Heel uitzonderlijk zal een man jonger ingezet worden en dan zal die toch minstens 10maanden oud zijn.
  2. Onze mannen hebben bijna allemaal een stamboom. Wanneer de stamboom niet aanwezig is (bijvoorbeeld bij ratjes uit particuliere nestjes) zullen de mannen pas ingezet worden wanneer ze gezond en zonder dominantieproblemen 1,5 jaar zijn.
  3. Onze mannen kunnen in principe dekken tot hun laatste dagen, maar zullen niet meer dan 2 maximum 3 nestjes verwekken.
  4. Wij streven ook bij de mannen naar een gezond gewicht en een goede bouw. Daarom zullen klein blijvende mannen niet ingezet worden. We streven naar een minimumgewicht van 500 gram bij mannen wanneer ze mogen dekken.
  5. Wij fokken niet met mannen die duidelijk dominantieproblemen hebben of tijdens de puberteit enorm opvliegend en soms zelf agressief uit de hoek komen.

Contact:

Rattery Babs Paradise

Ann-Sofie De Pessemier
Avelgem (België)

 

Krista Huysman
Tiel (Nederland)

kristahuysman@gmail.com

Wordt lid van onze facebookgroep en volg alle nieuwtjes online!
https://www.facebook.com/groups/Ratterybabsparadise